CHOROBA STROMOV: Rezistentné stromy vzdorujú moru jaseňov | Pro Arbor

CHOROBA STROMOV: Rezistentné stromy vzdorujú moru jaseňov

CHOROBA STROMOV: Rezistentné stromy vzdorujú moru jaseňov

Jasene v Európe hynú ako muchy, už celé desaťročie nemajú proti hube z Ázie posilnenej klimatickými zmenami nijaké šance. Aj tu sú však výnimky: Niektoré stromy ostávajú rezistentné.

V celej Európe odumrelo v Európe lokálne až 90 percent všetkých jaseňov (Fraxinus excelsior)

Milióny stromov chradnú v dôsledku náhlej epidémie spôsobenej hubou Hymensocyphus fraxineus, ktorého asexuálna rastová forma sa zažiera paraziticky do výhonov, listových tkanív a do dreva. Nakoniec stromy pozvoľna odumierajú zhora nadol a najčastejšie ich musia vyrúbať, pretože konáre, ktoré z nich odpadávajú sú nebezpečné. Proti tejto hube, ktorá sa v dôsledku zmien klímy rozširuje čoraz viac, niet  momentálne nijaký prostriedok. Niekoľko málo jaseňov je však proti tomuto postihnutiu rezistentných. Anglickí  vedci sa bližšie pozreli na to, čím sa tieto stromy vyznačujú: Porovnali genóm 38 jaseňov z celej Európy a identifikovali génové podpisy (signatúry), ktoré ovplyvňujú náchylnosť jednotlivých rastlín.

Vyšlo najavo, že jeden britský jaseň je menej náchylný na túto nákazu ako jeho príbuzný z Dánska, kde už v roku 2009 odumrelo až 95 percent jaseňov. Vedci sa domnievajú, že menej náchylné stromy sú možno geneticky lepšie vyzbrojené najmä preto, že obsahujú vo svojich tkanivách menšie množstvá rastlinných látok zvaných iridoidy-glykosidy . Tieto glykosidy slúžia jaseňom a príbuzným rastlinám vlastne ako ochranné látky proti žravému hmyzu. Zdá sa však, že sú dvojsečným mečom, pretože prinajmenšom v laboratórnych podmienkach môžu podporovať aj rast húb. Keďže sú na jaseňovú hubu menej náchylné stromy s nízkym obsahom glykosidov, viac ich ohrozuje poškodenie hmyzom napríklad ázijským jaseňovým krescovitým agrilus planipennis, ktorý vyčíňa najmä v Amerike.

Napriek tomu by sa mali na základe genetických informácií teraz vyhľadať vhodné stromy, z ktorých by sa dali vypestovať ešte odolnejšie jaseňové lesíky, nazdávajú sa výskumníci.


Kontakt

PROarbor s.r.o.

ak máte záujem o odborné prace na stromoch:

Email: michal@proarbor.sk

Tel: +421 949 874 160

+